Mijn blogs zijn open, puur, eerlijk en gewoon zoals ik het ervaar. Door mijn kwetsbaarheid te tonen, hoop ik dat anderen ook hun eigen kwetsbaarheid durven te tonen. Want alleen dan ontstaat er een echt gesprek, echte verbinding en een opening voor vernieuwing, verandering, creativiteit en magie.

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je dan in voor de
nieuwsbrief!
Stacks Image 3073

Nederlandse samenwerkingen tussen medici, healers en sjamanen

Er is een prachtig initiatief ontstaan. Een aantal medici uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen heeft de kwaliteiten van healers en sjamanen erkend en vragen hen om medici bij te staan in het helpen en begeleiden van patiënten. De medici en healers zijn complementair aan elkaar en werken samen vanuit respect voor elkaar en elkaars kennis. Zo zegt ook een huisarts uit de regio: “Soms zijn er klachten van een patiënt die we met alle medische onderzoeken niet kunnen verklaren. In dit soort situaties is het erg fijn om dan vanuit een ander gezichtspunt, een andere bron van kennis te kunnen kijken wat mogelijke oorzaken zijn van de klachten van een patiënt en hoe we kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen en/of weg te krijgen. En niet onbelangrijk; patiënten zijn ermee geholpen. Ook zijn we aan het onderzoeken of ook patiënten van psychologen en psychiaters hier profijt van kunnen hebben.”


Wat denk je nu?
Is dit waar? Belachelijk, wat een waanzin! Mooie ontwikkeling. Het wordt tijd. Er kan van alles in je opkomen na het lezen van deze tekst. Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig. Ook waarom je na het lezen van de titel toch verder bent gaan lezen. Waardoor werd jij getriggerd?

Voor mij is het mijn droom, een verlangen. Een droom die wat mij betreft uitkomt. Want hoe bizar is het dat we in Nederland nog steeds met twee gescheiden systemen werken, de medische zorg en de alternatieve zorg? En de wereld van healers en sjamanen wordt nog helemaal niet erkend. Deze twee gescheiden werelden leven persoonlijk in mij. Ik ben in een medisch gezin opgeroeid, heb een wetenschappelijke studie achter de rug, heb gewerkt in o.a. de zakelijke wereld, (semi) overheid, heb jaren trainingen mogen geven in de medische wereld, maar voel me ook enorm verbonden met de wijsheid en de kennis van oude traditionele ‘indigenous’ healers.

Hoe raar het ook klinkt maar wat de bushman in Namibië, of de Aboriginal healers in Australië kunnen, kan ik ook. Vorig jaar heb ik samen met een medicijnvrouw uit Namibië een healing mogen geven aan iemand. We waren totaal verbonden en samen konden we deze persoon helpen. En weet je wat zo mooi was? Zij zei dat ze niet kon healen zonder te dansen (healingdance) en uiteindelijk lukte dat toch! Waarom? Ze stond open voor mijn kennis en ik stond open voor haar kennis en samen werd het een prachtige healing waar twee werelden bij elkaar kwamen. Er was op deze reis ook een huisarts mee. En één van zijn uitspraken was: “Zij hebben ons nodig en wij hen!”


Kruidenvrouwtjes, heksen, magiërs
Eigenlijk is mijn droom er al, alleen nog niet in Nederland. In het Royal Aidelaide Hospital in Australië, worden Ngangkari Healers ingezet, complementair aan de westerse geneeswijze. Wil je meer hierover lezen? Lees dan
dit artikel waarin een prachtige samenwerking wordt toegelicht: “He said having the Ngangkari healers in a hospital setting would educate other staff about how Aboriginal healers could make the space culturally acceptable. A lot of GPs don't understand traditional medicine, so automatically they have to be sceptical of something they don't understand,” Dr Wardle said. “This gives a good insight into how effective these treatments can be.”

Nu kun je denken, ja maar wij hebben geen stammen die healingstechnieken inzetten in onze cultuur. En daar denk ik dat we een hele grote denkfout maken. Want ook wij hebben een voorgeschiedenis van kruidenvrouwtjes, heksen, magiërs etc. Alleen zijn deze door de jaren heen verbannen, ze werden vermoord, op de brandstapel gegooid en ga zo maar door. Maar weet dat deze wijsheid, deze kennis nog steeds via onze voorouderlijnen aan ons verbonden is. Dus ja, ook wij in de westerse wereld bezitten deze kennis nog, alleen zit het diep verscholen. En als het al aanwezig is dan ligt er nog een deken van zweverigheid en kwakzalverij overheen. Dat begrijp ik, want ook in deze wereld vindt er manipulatie plaats en wordt er helaas nog misbruik van gemaakt. Maar dat gebeurt ook dagelijks in onze huidige andere systemen die we hebben.

En nee, het zijn niet alleen zweverige types, de Jomanda’s met blauwe jurken, die deze kennis en kwaliteiten beheersen. Er komen steeds meer klanten bij mij die in de dagelijkse praktijk gewoon een manager, coach, directeur, arts zijn. Zij beheersen deze kwaliteiten, maar durven er nog niet voor uit te komen, omdat er zo’n taboe op ligt en omdat ze de angst hebben dat hun kop eraf gaat. Diepe oude pijnen die zijn gelinkt aan onze voorgeschiedenis.


Ik ga de uitdaging aan!
Nu kunnen we met zijn allen in ons hoofd blijven zitten en bedenken of het beeld dat ik aan het begin beschreef zou kunnen, en dan komen waarschijnlijk de belemmeringen en de angsten waarom het niet kan het eerste naar boven. En dan hoor ik een huisarts tegen me zeggen: “Ik mag patiënten niet aan je doorverwijzen, want zodra ik een claim aan mijn broek heb hangen, ben ik de klos.” Het is niets anders dan een systeem dat bedacht is vanuit angst. Wanneer arts, healer en patiënt samen zo’n traject willen aangaan, waarom niet?

Dus voorbij alle belemmeringen zou ik de vraag eens willen stellen aan medici, psychologen, psychiaters uit Nederland: Wie heeft zin, het lef en de moed om over zijn of haar eigen angsten te stappen, en wil nu eindelijk zijn of haar intuïtie volgen? Waarom zouden we de kennis niet eens bij elkaar leggen om te kijken hoe we aanvullend kunnen zijn? Dit gewoon openbaar, transparant maken en kijken wat het oplevert. Of misschien denk je wel, ik wil ook wel eens kennis maken met mijn eigen ‘healers’ kwaliteiten of met bijvoorbeeld de traditionele healers in Afrika, Australië of welk werelddeel dan ook. Het kan allemaal. Neem gerust
contact met me op!

Ik zie het al voor me, jij ook? Wat je nu ook denkt of voelt, ik vind het prima. Doe er iets mee. Ik blijf geloven in deze droom en ben ervan overtuigd dat ik ooit een brug mag slaan tussen deze twee werelden, twee delen in mij die bij mij bij elkaar gekomen zijn en liefdevol samenwerken. Ik geloof in een wereld van respect en samenwerking vanuit ieders unieke rol en dat er een brug geslagen mag worden tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ wijsheid, om deze wereld weer in balans te krijgen!

Terug
“Wees geen poel met stilstaand water, maar een bron die overstroomt.”

- Paulo Coelho -